Toggle right icons
Toggle menu
Kategoriler
Edebiyat
Dil Bilgisi
Güzel Sanatlar
Geleneksel Sanatlar
Sanat Galerisi
Forum
İş İlanları
Kitaplık
Şiiristan
Türküler
Üyelerden
Yazılar
Şiirler
Uyelerimiz
Hakkımızda
Hakkımızda
İletişim
İçerik Girişi
İçerik Ekle
Kitap Ekle
Üye Girişi
Arama
Ana Sayfa
ARAMA
MAKALE
TOTEMI-DIL-7
BAYRAM-KAYA
Totemi Dil 7
GÜNÜN YAZISI
Mülk sahipliği ve kul sahipliği köleci sistemin en temel özelliğiydi. Köleci sistem mülk sahipliği anlayışını uygulamaya dönüşmekle kolektif sistem mutlak monarşin bir yapı içine girmişti.
Musa'nın öyküsü bu tarz mutlak monarşin giydirişlerine bir örnektir. Musa öyküsü çeşitli zamanda çeşitli rivayetlerle değişe birleşe bugünkü metnine bürünmüştür.
Öyküye göre Musa Firavunlar yönetimindeki mutlak bir monarşin içinde olan oligarşiler döneminde hikâye edilmektedir.
Musa'dan önceki kolektif hafıza silikse de bunu Nuh hikayesi ile tamamlarsak daha iyi bir anlam sentezi ortaya çıkarırız.
Nuh; mevcut paydaşları ya da ortaklıkları olan kolektif alana karşı tamahla "Mülkün sahibi El 'dir. El mülkünden istediği kadar payı istediğine verir" der.
Nuh; bu söyleme inandırdığı müritleriyle birlikte kolektif alandan ayrılır ya da kolektif alanda sürgün yer. Nuh, bu ayrılışı "ben kolektif alanın zenginliklerine göz dikip çökmek istedim" diyemediği için ayrılışı kendi açısında ve kendi öyküsünü oluşturmak için dramatik tufan mantıklarıyla açıklar.
Oysa Nuh kolektif alandan ayrılırken bile kolektif alanın kolektif hafızasında olan bilgi beceri eylem ve kolektif düşünüş mantığıyla ayrılmıştı.
Yoksa gemisi karaya oturan(!) Nuh, gemiden çıkar çıkmaz bağ dikmeyi, şarap yapmayı sarhoş olmayı nerden bilecekti? Bunlar Nuh'un kolektif alanda kazandığı (arakladığı) kolektif bilgiydi. "El öğretisi" diye herkesi yanıltıp illüzyonlarla oluşturduğu bilinç düzeyi aslında kolektif kapasiteli bilinçtiler.
Yoksa şarap yapmayı da sarhoş olmayı da El vahiy yoluyla mı öğretmişti? Veya Musa'nın sarhoş olma eylemi Musa'ya rüyasında mı öğretilmişti?
Nuh kaya kovuğunda değil, kolektif alandan geliyordu. Nuh gemi yapıyordu. Gemi yapımı arkasında kolektif bir bilinç olmadan yapılabilecek bir teknik değildi.
Süngerin suda emip ağırlık kazandığı gibi "kolektif alan geçen, kolektif alan da yaşayan Nuh’ta kolektif alan içindeki kolektif yükten, kolektif kapasiteden bir ağırlık kazanmıştı.
Zaten mülkiyetçi sistem hile ve tuzaktı. İşte Nuh'un, kolektif alandaki paydaş tanırlığa karşı paydaşlar tanımaz anlayışı savlamıştı. Tüm kolektf geri bağlanımı ve kolektif yeteneğin üzerini örtmek için hile ve tuzakları "Mülkün sahibi El" söylemine yüklediği gibi gemi yapımındaki hile ve tuzakları da vahiy, rüyada görme diye kurmaya devam ediyordu.
Nuh, kolektif hafızayı her an kullanıyor olmasına rağmen ve gelecekte de kolektif hafızayı kullanılacak olmasına rağmen kendi öğretisini yerleştirmek için "kolektif hafızayı yok" sayıyordu.
Kolektif hafızayı yok saymak için, kendisine hareket alanı açmak için, kendisine yürünecek bir yol yapmak için, yeni bir düşünce ve eylem alanı açmak için Nuh, "Mülkün sahibi El" diyecekti. Gemi bir teknik ve teknoloji işiydi.
Bayram Kaya
Gold Üye / Erkek / 1/20/2016
Paylaştıklarım
ŞİİRLER
(190)
YAZILAR
(676)
Hakkımda
Bayram Kaya, 19.02.1950 yılında; Kırşehir ili, Mucur ilçesi, Küçük Köpekli Köyünde doğdu. İlkokulu Ankara, Kızılcahamam'da bitirdi. Orta ve lise eğitimini, Ankara Hasanoğlan Atatürk İlk Öğretmen Okulu'nda yaptı. 1988 yılında da 2 yıllık eğitim Ön lisansı bitirdi.
Yükseköğrenimle olan Bayram Kaya, sınıf öğretmeni olarak çalıştı. 26 yıllık fiili çalışma hayatından sonra, emekli oldu.
1992 Yılından beri başladığı şiir türü, öykünme biçimli çalışmaları içine bir süreden beridir de “yazı dizilerinden” oluşan, birçok çalışmalarını da bu faaliyeti içine katmıştır.
Bu çalışmalar; yazarın kendi açısından, bilimsel verilerden hareketle yazılmasına gayret edildi. Toplum bilim içerikli bu konular; geniş alanlı bir düşün baz çerçevesi içindeki bir bağıntıyla vücuda getirildiler.
Yazıların ilk çıkış noktası İnanç ve toplumsal istemdi. Bu çıkışla İnanç Ve Toplumsal Talep çerçevesi içinde yapılan tematik geliştirmeli çalışmalardan hareketle yazı dizilerini oluşturdu.
Bu referans içerikle oluşan ulamlar toplum ve inşa bağlamındaki tarihsellikle tematik kavramlar çerçevesinde ilinti konular ile içerik geliştirildi. Bu ruh ile tarihe, pozitif bilime uzanıldı.
Bu kavramlar toplum, halk, demokrasi, egemenlik, inanç, aidiyet, totem, tabu, kolektif oluş vs. konularıyla bağlantılı, 1000'lerin üzerinde başlıkla; her biri kendi içinde diziler halinde, ama Halk ve Toplum özellikle de kolektif oluş bağlamı ile giriştirilen deneme ya da makale türü yazılara dönüştü. Hep en başlara; "geri bağlanım yasalarına doğru gidildi".
Yine yazarın 600 ün üzerinde şiirimsi çalışmaları vardır. Ki bu çalışmalar, daha çok aklı, bilimi, mantığı ve çağdaş gelişmişlik anlayışlarını belli bir kalıp içinde vermenin gayretidirler.
Bu şiirimsi gayret şiirin taradığı bir açı alanı içinde gezinen çaba ve gayrettir. Bu çaba ve gayretlere dek yazım anlatım konusunun içerikleri yazarın kendince örüntülemeye gayret etmesinin bir şevkidirler.
Bayram Kaya evli ve üç çocukludur. Halen Ankara’da oturup, sanal ortamda yayın yapmaktadır.
×